Černobílé hračky

Černobílé hračky nejsou jen o designu. Rozvíjejí zrakové funkce a zaujmou už miminka od 2 týdnů

Miminko na cestě a váš útulný byt či dům zdobí několik designových kousků, které jste si za poslední roky pořídili a vy se hrozíte, že se tu teď všude budou válet nevzhledné, barvami hýřící, plastové hračky? Nemusí to tak být. Na trhu jsou i krásné černobílé hračky, kterými navíc svému miminku prospějete více než všemožnými duhovými nesmysly.

Proč pořídit černobílé hračky?

Novorozenec vidí zhruba jen desetinu toho, co dospělý člověk. Zrak se mu postupně vyvíjí, především centrální zraková ostrost, prostorové, periferní a barevné vidění. Zpočátku vnímá v první řadě osoby a předměty do vzdálenosti padesáti centimetrů. Svou vůlí dokáže ovládat pouze oční svaly, ostatní pohyby jsou zpočátku ovládány vrozenými reflexy. Právě proto už od narození můžete pomoci svému miminku trénovat zrakové funkce, a to vhodnou hrou s hračkami určenými pro děti tohoto věku.

Hračky pro miminka – černobílé hračky pro novorozence

Miminka už od 2. týdne života začínají vnímat kontrastní prostředí, především černobílé předměty se vzorem šachovnice. Je proto dobré dávat dítěti k prohlížení různé hračky a předměty v této kombinaci, a to blízko k očím a pohybovat s nimi do stran, nahoru a dolů. Novorozenec má dobře vyvinutý uchopovací reflex, a jakmile hračku spatří, může ji chytit a prohlížet si jí. Je dobré si uvědomit, že miminko vidí v počátcích svět v odstínech šedi, černobílé hračky ho proto snadno zaujmou a povzbudí jeho touhu objevovat a zkoumat. Barevné hračky a hračky se zvukovými efekty jsou vhodné až od 6. měsíce. Do té doby jsou pro děti přínosnější hračky či obrázky černobílé, případně s vysokým kontrastem a akcentem jiné základní barvy.

Černobílý les, koník i šašek Jindra

Koupit na českém trhu černobílé hračky, mantinely do postýlek, kolotoče, chrastítka, leporela a knížky pro děti není ani dnes úplně jednoduché. Existuje však několik skvělých produktů, které bychom vám rádi představili.

Každý malý človíček by měl mít ve své postýlce nějakého měkkého kamaráda. Právě takové vyrábí česká firma Šapitó. Hračky této firmy jsou tvořeny z 100% bavlny, která je ideální i pro děti alergické. I proto mají hračky certifikát o vhodnosti pro děti od 0 let, ocenění Správná hračka a další certifikáty. V nabídce mají celou kolekci černobílých hraček. Mezi nejprodávanější patří Chrastítko šašek Jindra, nechybí také štěstí přinášející slon a zcela nečekaně se tu najdete i originální koníček či kocourek. Ty vyzdvihuji proto, že málokdy se v nabídce objeví zvířátko, které má nějakou návaznost na naši krajinu. Výrobci milují především žirafu, zebru, opičku a další zvířátka, která ale české děti mohou na vlastní oči vidět tak maximálně v Zoo.

JAK PODPOŘIT ZRAK:

Jak vidí novorozenec?

Existuje rozšířené přesvědčení, že novorozenec po narození nevidí nic a teprve po nějaké době si může všimnout obličeje a předmětů. Na toto přesvědčení má zřejmě vliv nedostatečná reakce novorozence na takové podněty jako hračky, nebo tváře rodičů. Nicméně není pravda, že novorozenci nevidí nic, ale jejich zrak je nejméně vyvinutý smysl. Kvůli temnotě, která převládá v břichu matky, není vidění v prenatálním období možné plně rozvíjet. To však neznamená, že je zrak zcela nevyvinutý. Bezprostředně po narození mohou novorozenci vidět objekty ve vzdálenosti 20-30 cm, tedy do vzdálenosti, která je odděluje od tváře matky, zatímco je krmí. Příroda úmyslně dala novorozencům možnost vidět na tak malou vzdálenost, aby získané podněty nebyly příliš intenzivní.

Fakta o zraku dítěte

Zpočátku novorozenec vidí asi 30krát méně než dospělý. Obrazy jsou rozmazané jakoby v mlze. To je důvod, proč novorozenci nejlépe vidí velké vzory a kontrastní barvy, jako je bílá a černá. Vícebarevné obrázky s množstvím detailů se v očích dítěte spojují do jedné rozmazané skvrny. Studie ukazují, že kojenci v prvním měsíci života nerozlišují mezi odlišnými barvami, vnímají pouze silné kontrastní vzory.

o zraku

Vývoj zraku dítěte

o zraku III

Zrak je jedním z nejintenzivněji se rozvíjejících lidských smyslů. Za pouhých 12 měsíců se z velmi špatně vyvinutého smyslu stává dokonalým nástrojem pro poznávání světa.

Nejdříve je obraz, který dítě vidí, rozmazaný a černobílý. Po asi měsíci začíná dítě rozlišovat barvy. Zpočátku je to červená. V tomto okamžiku si děti ještě nejsou vědomy podrobností, kontury a místa kontaktu jsou bílé a černé. Asi ve 3-4 měsících dítě začíná pomalu rozlišovat i jiné barvy, jako je žlutá nebo zelená. Studie ukazují, že tříměsíční kojenci preferují žlutou a červenou barvu a kontrastní velké vzory, protože stimulují nervový systém. Kolem šestého měsíce začínají malé děti vidět detaily obrazu – zaznamenávají malé prvky a dychtivě na ně soustředí svou pozornost. Po dosažení přibližně 12 měsíců věku dítě dosáhne úrovně zraku dospělého.


Proč stimulovat oči?

Proc stymulovat ociČasto slyšíme, že vizuální stimulace u kojenců je nesmírně důležitá. Ale
mnozí rodiče se ptají, proč vůbec stimulovat zrak, když se po určité době sám vyvine?

Vývoj mozku dítěte

vyvoj mozku diteteZdravé dítě začne po určité době, asi jednom roce, vidět jako dospělý. Vizuální stimulace je však pozitivní nejen pro zrak, ale i pro vývoj mozku dítěte, a první roky života jsou doba, kdy je jeho růst nejvíce intenzivní. Od narození vzroste mozek u batolat každý den o 1%.

Vývoj mozkových ganglií novorozence

Věděli jste, že v prvních 2 letech života vznikají každou vteřinu 2 miliony nových nervových spojení? Mozek dítěte nebude již nikdy tak plastický jako v tomto období! Avšak nepoužívaná nervová spojení v průběhu času zmizí. Pokud mozek nedostává správné podněty od prvních dnů života, vazby mohou zmizet nenávratně.

„I kdyby se všechny děti narodily jako géniové, během prvních šesti let života svou genialitu ztratí, protože poskytují příliš malou stimulaci mozku.“ (Dr. Aneta Czerska, psycholog)

Pokud chcete získat pro vaše dítě výhodu v učení, můžete to udělat velmi jednoduchým a příjemným způsobem. Začněte s kontrastními vzory, černobílými hračkami, které mu pomohou zaměřit a prozkoumat svět.

Vliv kontrastu na vývoj mozku

Nejdůležitějším procesem v mozku je myelinizace, která je zodpovědná za zakrytí zralých mozkových buněk a je potřebná k řádnému přenosu nervových impulzů. Rovněž zlepšuje rovnováhu, pohyblivost, koordinaci a sílu svalů. Proces myelinizace probíhá již v prvních dnech života dítěte. Můžete jej podpořit volbou správných podnětů.

Ukazuje se, že pokud po dobu jednoho týdne tři minuty denně kojencům ukazujete kontrastní černobílé obrazy, jejich schopnost zaměřit obraz se zvýšila z 10 na 90 sekund. Dítě, zaměřené na objekt, sděluje informace nejhlubší části mozku, což stimuluje jeho růst.
(Zdroj: Dr. Susan Ludington-Hoe, „Jak mít chytřejší dítě“)

Děti, které byly stimulovány kontrastními obrazy, mají lepší předpoklady k dobrým studijním výsledkům. Je to proto, že při delším období soustředění se v mozku vytvářejí nová nervová spojení. Můžete si být jisti, že vizuální stimulace vašeho dítěte se v budoucnu zúročí. 

knizka cerno-bila pro nejmensi cernobile leporelo II

 www.kennyshop.cz

Další produkty budou následovat! V blízké době na našem e-shopu, budete včas informováni emailem.

Vybírejte správné hračky 

První hračky vašeho dítěte by měly poskytovat především vizuální podněty. Vybírejte hračky v živých kontrastních barvách a vzorech přizpůsobených vizuálnímu vnímání vašeho miminka. Obklopte své dítě kontrastními obrázky tak, že je umístíte do jeho prostoru. Mohou to být hračky, knížky či panely, které můžete vázat na postýlku, umístit na kočárek, či položit vedle dítěte. Zvláště pro vaše batole je vytvořena kolekce prvotřídních hracích dek a hraček, které stimulují mozek od prvních dnů života.

Následně je vhodné zvolit hračky stimulující několik smyslů současně. Podpořte správný vývoj dítěte tím, že mu dáte hračku vhodnou pro jeho věk. Po uplynutí 3 měsíců, se dítě začíná dotýkat předmětů a jeho zrak se zlepšuje. Mělo by být schopno se dotknout různých povrchů, sledovat nové obrazy a poslouchat nové zvuky. Všimněte si však, že nadbytek podnětů přijatých najednou není dítě zpočátku schopno zpracovat. Pro hračku, která zpívá, hraje a tančí současně, přijde čas. Pokud má dítě 3 měsíce, budou nejlepší hračky a stimulační deky z kolekce „Kontrastní hračky“.

Nezapomeňte také na bezpečnost vašeho dítěte. Při výběru hraček zkontrolujte, zda mají označení CE, které dokazuje, že jsou vyráběny v souladu s bezpečnostními normami EU. Je také důležité, aby textilie, z nichž jsou vyráběny, byly Oeko Tex Standard 100 certifikované v I. třídě. Výrobky s tímto certifikátem splňují přísné požadavky na výrobky pro kojence a malé děti. Další záruky mohou být certifikovány jako „bezpečné pro dítě“.

Po prvním roce uložíme závěsné pomůcky do speciální krabice a hrazdička poslouží dětem až do 8 roku, jako divadélko stimulující jemnou motoriku, rozumový vývoj, fantazii, paměť, řeč, komunikační i vypravěčské schopnosti dítěte.

hrazdicka

Výběr černobílých hraček naleznete také na našem kennyshopu.

4.3/5 - 3 hodnocení

ON-LINE KURZ PRŮVODCE RODIČOVSTVÍM

Podívejte se na průvodce nejdůležitějším obdobím života dítěte, od porodu, do jednoho roku.

Komentáře